Değerlendirme

Ölçme Değerlendirme

Öğrencilerimizin gelişimini, süreç ve sonuç değerlendirme olarak yapılır. Yapılan çalışmaların değerlendirilmesinde öğretmenleri dışında akran ve öz değerlendirme de aktif olarak kullanılır.

Kazanım Değerlendirme Çalışmaları

Her hafta işlenen konuların kazanımları mini sınavlarla değerlendirilir. Yapılan analizler doğrultusunda bir sonraki haftanın planlaması yeniden şekillenir ve eksik tamamlama çalışmaları planlanır. Sonuçlar öğrencilerle paylaşılır ve öğrenci takip dosyasına işlenir.

Sınavlar

Branş öğretmenleri, yazılı ve uygulamalı sınav sorularını düzenlerken, ölçme ve değerlendirme genel esaslarını, öğretim yılı başında ders programına uygun olarak hazırlanan yıllık ders planlarındaki amaç ve konularını göz önünde bulundururlar. Öğrencilere ana branşlarda her dönemde iki yazılı yapılmaktadır. Sınav haftalarının tarihleri sene başında veli ve öğrencilerle paylaşılır.

Projeler

Derslerde, öğrenci merkezli eğitimin gereği olarak; temel amacı araştırma merakı ve bilinci uyandırmak olan, uygulamaya yönelik çok yönlü proje çalışmalarına ağırlık verilir.

Yapılan proje çalışmaları ile;

  • Derslerde öğrenilenlerin daha üst düzeylere çıkarılması,
  • Öğrenilenlerin kullanılması,
  • Belli alanlardaki bilgilerin uygulamaya konulması,
  • Belirlenen bir konuda gözlem ve/veya araştırma yaparak bilgi toplanması ve toplanan bilgilerin ilişkilendirilmesi,
  • Konunun başka konularla ilişkilerinin incelemesi, nedenlerinin sorgulanması ve bir sonuca ulaşılması,
  • Çalışmanın yazılı bir rapor haline getirilmesi hedeflenir.

Proje çalışmalarında öğrenciler araştırma yollarını öğrenirlerken, aynı zamanda çevreyi tanımaya ve çevreyle ilişkiler kurmaya da yönlendirilirler. Proje çalışmalarına başlamadan önce öğretmenler; öğrencilerin proje seçimlerine rehberlik ederler.

Proje çalışmalarında;

  • Çalışmanın amacı öğrenci/öğrencilerle birlikte belirlenir,
  • Araştırma yöntemi öğrenciye anlatılır,
  • Yararlanılacak kaynaklar üzerinde konuşulur,
  • Proje raporu yazma şekli örneklerle gösterilir,
  • Projenin değerlendirme biçimi öğrenciye anlatılır,

Proje çalışmaları ile "araştıran, bulan, çözen" öğrenci yetiştirilmesi hedeflenir.

Gelişim Raporları

Öğrencilerle ilgili tutulan gözlem ve değerlendirmeler ışığında hazırlanan gelişim raporu karne ile birlikte verilir. Bu karnede ayrıntılı olarak öğrencinin davranışsal ve akademik gelişimi yer alır.

Düzey Belirleme Sınavı

Her eğitim öğretim yılının başında öğrencilerimizin yeni öğretim yılına hangi seviyede başladıklarını görmek ve eksiklerini gidermeye yönelik çalışmalar planlamak üzere bir değerlendirme sınavı yapılır.. Sınav sonuçlarına göre; yeni öğretim yılına başlamadan önce, öğrencilerin eksik oldukları kazanımlara yönelik iyileştirici çalışmalar planlanır.

Destek Programı

Kişiye Özel Takip Sistemi; Öğrencilerimizin başarıya ulaşmalarında verimliliği artıran en önemli etkenlerden biri takip sistemidir. Okulumuzda eğitim sürecinin her aşaması veli ile paylaşılmaktadır.

Danışman Öğretmenler

Ortaokulda her öğrencinin danışman öğretmeni vardır. Danışman öğretmenler öğrenciyi her yönden takip eder ve yönlendirir.

Akademik Eksik Tamamlama Programı

Öğrencilerimizin akademik başarıyı elde etmede karşılaştıkları güçlükleri gidermek ve eksiklikleri ortadan kaldırmak amacıyla ihtiyaca göre bireysel, grup ya da sınıf olarak akademik başarıyı destekleme programı düzenlenir. Bu program hafta içi gerçekleştirilir. Genel olarak bir önceki hafta yapılan kazanım değerlendirme analizleri sonucunda ihtiyacı olan öğrenci veya öğrencilere ders bitiminde yapılan ödev saatinde ilgili öğretmenlerce gerek bireysel, gerek grupla özel derse alınır. Gerektiğinde ders öncesi ve sonrası, hafta sonları grupla destekleme çalışması yapılmaktadır.

Hafta Sonu Tekrar Çalışmaları

Okulumuz öğrencilerinin en büyük avantajı özel derse kesinlikle ihtiyaç duymamalarıdır. Özel derse gidecekleri ek zamanı, kişisel gelişimleri için kullanma şansına sahiptir. Hafta sonu tekrarların yapıldığı ve sınavlara hazırlık niteliğinde çalışmalar yapılır.

Sınavlara Hazırlık

4. Sınıf itibariyle tüm sınıflarda okul içi ve okul dışı sınavlara hazırlık programları uygulanır.

Liseye Geçiş ve Sınava Hazırlama

Önceliğimiz, öğrencilerimizin bir üst düzeye eksiksiz olarak hazırlanmalarını sağlamaktır.

Öğretim programlarımız birimlerimizin işbirliği içerisinde öğrencilerimizi bir üst sınıfa ve bir üst programa hazırlayacak yaklaşımla yapılandırılmaktadır.

Öğrencilerimize merkezi sınavlara hazırlık sürecinde destek vermek, başarılarını her geçen gün daha da ileriye götürmek için tüm birimlerce koordineli bir çalışma yürütmektedir.

Liseye Geçişte Öğrenci ve Veli Bilgilendirme

Liseye hazırlanan öğrenci ve velilerine bilgilendirme programı uygulanmaktadır. Bilgilendirmeler; Sınav Bilgilendirme, Zaman Planlaması ve Motivasyon, Liseye Geçiş Yapan Öğrencilerle Sohbet, Sınav Sürecini Yönetme ve Motivasyon, Tercihler ve Tercih Danışmanlığı alanlarında yapılmaktadır.

Whatsapp